Dunakanyar

A Jelky Egyesület országjárás vezetői által vezetett túrák egyike 2017-ben  a Dunakanyarba indult, résztvevői a pécsi volt TIT  Nyugdíjas Szabadegyetem tagjai voltak. Lássunk néhány általuk készített képet a Dunakanyar szépségeiből!

A visegrádi királyi palota, a Földi paradicsom, Mátyás király uralkodása idején a XV.században jelentős változásokon ment át. Az építkezés a reneszánsz ízlést követte, ennek leglátványosabb emléke a díszudvarban a HERKULES-kút. Giovanni Dalmata itáliai mester munkája, amelyet a magyarországi reneszánsz egyedülálló emlékének tekintenek amihez méltó keretet ad a loggia.

A visegrádi királyi palota OROSZLÁNOS-kútja a késő gótikus vörös márvány csorgókút, Mátyás idejében a felső udvar magánkertjét díszítette. A hercegi lakosztályok kényelmét szolgálták a korabeli cserépkályhák. Mestereik kiváló munkát végeztek.

Mátyás király mellszobra, az erős, kiváló uralkodót, a XV. század művészete, a reneszánsz és ideológiája, a humanizmus képviselőjét ábrázolja….elhelyezése alkalmas a tisztelgésre.

Dunakanyar a tájkép, ahol több helyen csodálkozhatunk rá a tájra, a fellegvár teraszáról, a Pilis magaslatáról, a Prédikálószékről, Dobogókőről. A Duna a nagy kanyarban tör utat  és választja el egymástól a Visegrádi-hegységet és a Börzsönyt.

Esztergomi Bazilika, a főszékesegyház a legnagyobb hazai, római katolikus templom alapkövét 1822.április 23-án helyezték el és a zárókő 1869. november 1-én került fel. Építőmesterek, prímások váltották egymást az évtizedek alatt. felszentelésén Liszt Ferenc ünnepi miséje szólalt meg. A főoltárt a világ legnagyobb egyvászonra festett oltárképe díszíti, a Bakócz kápolna és a kincstár látnivalói sok érdeklődőt vonzanak. Az altemplom sírkövei alatt örök békességben nyugszanak prímások, prépostok, kanokok – Mindszenty bíboros, Paskai László.

Visegrádi királyi palota  Szent István szoba, a középen álló márványoszlop miatt, tévesen Szent István születési helyének tartották.

Szent István szobor: Melocco Miklós alkotása 2001. az esztergomi vár északi körbástyáján magasodik a Duna fölött és István megkoronázást ábrázolja. Különleges művészi látással, talán a legszebb szobor mostanában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük